sobota, 4. junij 2011

Moja prva tekma ...

... a definitivno ne zadnja :)

6. DM tek za ženske - 5 kilometrov


Še vedno se mi smeji, ko pomislim, da sem danes z užitkom pretekla vso progo v Tivoliju, s klancem vred. Jaz, ki teka nisem marala. Nisem ga marala do petka pred tremi tedni. Ja, prav ste prebrali, pred tremi tedni! Takrat mi je bilo dovolj 14-dnevnega zastoja pri klestenju mojih kilogramov in odločila sem se, da si kupim kolebnico. Hoja po trim stezi mi je postala premalo. Zvečer sem se spravila pred garažo in 10 minut preskakovala, tekla na mestu in se na lepem odločila, da bi pa mogoče šla en krog mimo pošte in vrtca. Pa sem šla, dve tretjini kroga sem pretekla, eno tretjino pa prehodila. Vsega skupaj 1500 metrov. V soboto zjutraj sem se zmigala od doma na standardni sprehod po trim stezi in se med potjo odločila, da nadaljujem do Orel. Na vrhu mi še ni bilo dovolj in začela sem teči proti Urhu, pa je na moje veliko presenečenje šlo. In šlo. In šlo. Do doma! Halo??? In med tem tekom se mi je utrnila zamisel, da bi se šla mogoče prijavit na DM tek. Čakaj malo, pomisli še enkrat! A imaš mogoče vročino? Ne, res bi se šla prijavit, pa da vidimo. Saj pretekla itak ne bom cele proge, ampak za prvič bo tudi to kul.
Pred plačilom štartnine sem na najdi.si zemljevidu izmerila progo 5250 m po bližnji okolici in jo večer prej pretekla in prehodila v dvominutnih intervalih. V 45-ih minutah sem bila doma in moja odločitev je bila dokončna. Grem! V DM-u so nas pocrkljali z neverjetno bogato sponzorsko vrečko.


Res sem bila presenečena. Da ne govorim o tem, da mi je bila majčka celo prav, ker pred dvema mesecema je niti slučajno ne bi spravila nase. Ostalo mi je še dobrih 14 dni za priprave. Vsak drugi dan sem tekla, ostale dni pa pridno hodila. Svojo progo sem že v drugem poskusu pretekla v enem kosu in vedno bolj sem se veselila današnje sobote.

Ob prihodu v Tivoli se je vame počasi naselil občutek nestrpnega pričakovanja, obilica pozitivne energije, ki je sevala z vsakega nasmejanega obraza žensk v rdečih majicah. Res krasno.

Skupinsko ogrevanje je bilo nadvse zabavno, glasna glasba po mojem okusu in kmalu je bila ura deset.


Preden sem se prebila čez štartno črto, je ura kazala že preko 13-te minute, odkar so štartale prve tekačice na 10 kilometrov. Pa smo odtekle naprej tudi me, ki smo se razvrstile v počasnejšo skupino. Čas na progi mi je hitro minil in v cilj sem pritekla s časom 34:25. Za prvič več kot odlično. Če pa pomislim, da je od mojega zadnjega pretečenega kilometra minilo vsaj 16 let, se mi vse skupaj zdi prava znanstvena fantastika.
V cilju so me pričakali moji trije sončki in ob 12-ih sem se z Niko in Aljažem podala še na 400-metrsko progo za Oskarjev tek najmlajših.


Za nami je res super dan in v mislih se že spogledujem z oktobrskim rekreacijskim 10-km tekom na Ljubljanskem maratonu. Časa za pripravo imam več kot dovolj. Edino moje zdravje me malo skrbi. Ker zadnjič se mi je med tekom po gozdu zgodilo, da sem svoje krasne občutke, ki so me prevevali, začela primerjati z občutki ob uživanju čokolade. To stanje pa je že skrajno resno. Da jaz, zaprisežen čokoholik, primerjam čokolado s tekom in da sem nad zadnjim navdušena, to stanje je že alarmantno. In prosim, če katera pozna kakšnega specialista, jo prosim za napotnico :))))

Ne resno, tek je zakon in tudi z njegovo pomočjo je moja podoba sedaj že veliko manj okrogla. Tole je vmesna fotka. Tista prava ''prej-potem'' fotka pride na vrsto enkrat v jeseni. Se je že veselim ;)


P.S. Za arhiv dodajam še rezultate. V moji starostni skupini sem bila 641. od 1639-ih, na skupnem seznamu pa 1915. od 5008-ih :)

18 komentarjev:

Klavdija pravi ...

Vse kar lahko izustim je en velik BRAVO! Sem vesela zate in občudujem tvojo neomajno voljo, res si pridna!

Helena pravi ...

Neža, čestitam za vztrajnost in odločnost pri tvojem osebnem "projektu". Čisto te razumem, ko primerjaš čokolado in tek :)
Že zdaj je zelo, zelo opazna razlika med prej in vmesno fazo. Le kakšna bo v jeseni?

Vladuška pravi ...

Res bravo in čestitke za tale in za vse ostale podvige. Tvoja vztrajnost je občudovanja vredna in predvsem to, da si se našla v gibanju.

Simona pravi ...

Neža - velike iniskrene čestitke. Carica si!

dunja pravi ...

Čestitam, bravo, jupi...

Zamenjam vse čokolade v predalu za en pih virusa proti Gorenjski, pliiiis

Goga pravi ...

Neža, čestitam, za odločitev, vztrajnost, dosežke.......

Alenka pravi ...

Super!!! Ti imaš voljo in ne dvomim, da ti bo uspelo! Samo čestitam ti lahko:)

Marna pravi ...

Neža, vsesplošne čestitke! odlično izgledaš!

Biljana pravi ...

Čestitma za pogum ter odločnost, veliko si dosegla in še veliko boš, le drži se tega.

helena pravi ...

Bravo!!!!!! Ne boš verjela, ampak res velikokrat pomislim nate in na tvoj projekt. In zdaj ko tole berem, lahko samo rečem, da si fantastična. In naj te še dolgo drži.....

Suzy pravi ...

Ni pomembno na katerem mestu si bila. Pomembno je, a si tam bila, progo pretekla in pri tem uživala. Čestitam!! Pa tudi za mesno postavo :)))

Barbara pravi ...

Občudovanja vredna je tale današnja tvoja objava. Tudi sama imam željo, da bi kaj takega naredila kot ti. Prvo, da bi se lotila hujšanja, potem pa da bi se rada spravila na tek, čeprav ne maram teka. Moji trije fantje tečejo in me že spodbujajo, da bi se tudi sama lotila kaj takega.A zaenkrat še nimam prave motivacije, da bi izpeljala kaj takega kot ti. Tvoja današnja objava pa je bila meni spodbuda.
Barbara

Urška Sem pravi ...

Neža čestitam!!! Videla sem te, ampak nisem bila 100% prepričana, če si Ti ♥

Janja pravi ...

Samo čestitam ti lahko in le tako naprej. Bravo! Lp

Čarobna hišica pravi ...

Vse čestitke in pohvale ... pa še priklon do tal tako za vse izgubljene špehce kot tudi pretečene kilometrčke ... Le kdaj mene kaj taega zagrabi ;o)

Tanc pravi ...

Neža, BRAVO !!!
A se zmeniva pa greva kdaj skupaj?

Mojca pravi ...

bravo! stotaužentktrat bravo!!!

• ♥ Natali ♥ • pravi ...

Wow, Neža! ČESTITAM!!!Zelo lepa in očitna razlika.
Zanimivo, jaz sem tudi začela laufat pred tremi tedni in to po 16ih letih (tako kot ti).tudi jaz sem se spomnila na DM jev tek, a preden sem se odločila karkoli, je bil tek že mimo :( tudi jaz se spogledujem z ljubljanskim maratonom, sem v bistvu že obljubila svojim sodelavkam
in potem pa zvem, da si bila na koncertu Bon Jovi!!!!
in še pred nekaj meseci sem zvedela, da igraš !!
kaj lahko imava še skupnega?!
se mi zdi kot bi te že vekomaj poznala ;)
drži se, sem s tabo!!