sreda, 6. januar 2010

Škrobni dan ... sojina musaka

Z novim letom sem spet na začetku. V decembru sem poslala mojo ločevalno dieto na dopust, saj so bile skušnjave prevelike. Ampak mi ni žal. Uživala sem ob prazničnih dobrotah, maminem pecivu, čokoladi, čokoladi in ... a sem že omenila čokolado :)

Sedaj je skrajni čas, da se vrnem na stare tirnice. Začenjam seveda od začetka, okrog mojega rojstnega dne in velike noči pa bom pri koncu. In ta ponovni začetek je težji kot oktobra. Še posebej zato, ker se po omarah in v shrambi skriva še toliko sladkarij. Ampak se jim bom uprla, bom, moja trma ni kar tako.

Danes je na sporedu škrobni dan, kamor sodijo tudi stročnice. Iz pečice že diši sojina musaka z jajčevci in bučkami in odločila sem se, da bom meni všečne recepte objavila tukaj, morda pa pridejo prav še kateri izmed vas, saj nekaj nas je trenutno v istem ''zosu''.


Pekač imam velik 25×25 cm in musake bo dovolj za našo družino, pa še za manjši krožnik za mojo večerjo.

Potrebujemo:
- 20 dag sojinih kosmičev
- 1 čebulo
- nekaj strokov česna
- 2 bučki
- 1 jajčevec
- 1 konzervo pelatov
- začimbe po želji (pri meni so to sol, poper, provansalska mešanica, curry, rdeča paprika)

Sojine kosmiče zalijemo z dobrim litrom vrele vode in jih pustimo 10 minut, da se namočijo. Medtem prepražimo sesekljano čebulo, dodamo česen in odcejene sojine kosmiče. Dodamo zmlete pelate in dober dl vode (s katero splaknemo konzervo in mikser) in začinimo po okusu. V drugi ponvi popražimo in malce podušimo na kocke narezane bučke in jajčevec ter to dodamo sojini zmesi. Pretresemo v pekač in pečemo 20 minut na 180-200 stopinjah (oziroma toliko časa, da je še vedno sočno).
Zraven sodi skleda solate, ostali družinski člani pa imajo lahko prilogo po želji (pire krompir ali kaj podobnega).

Ko sem to musako delala prvič, sem jajčevec in bučke narezala na kolobarje in jih popekla na žaru. V pekač sem nato nalagala po plasteh. Najprej zelenjava, potem sojina masa, na vrhu pride sojina masa. Ostalim članom sem vmes dodala še nekaj naribanega sira. Slastno!

Ta musaka je super za tiste ki pogrešajo več mesa. Če bi jaz predse dobila samo naložen krožnik, bi bila prepričana, da jem mleto meso ... morda puranje.

Dober tek!

8 komentarjev:

Tanc pravi ...

Njamsi! Sicer se ti (še) ne pridružujem pri strogosti jedilnika, ampak bom pa z veseljem spremljala recepte. Mislim, da se bo tale recept kar kmalu znašel na našem jedlniku. Sem bolj brezmesni tip, sojinih kosmičev pa tudi že dolgo nisem jedla, pa jih imam prav rada. :))

Suzy pravi ...

To izgleda slastno. Vredno poizkusiti.
Občudujem vse tiste, ki se zmorete držat take ali drugačne diete. :(

Athena125 pravi ...

Pridem enkrat na kosilo, tole zgleda super (kuhat se mi pa ne da)! Čeprav... V življenju še nisem kupila sojinih kosmičev, čigave priporočaš?

Neža pravi ...

Tina, jaz sem zaenkrat kupila kosmiče od Nature. Bom poskusila še kakšne, pa ti bom takrat lahko več povedala :)

Jana pravi ...

Uf dieta! Želim ti še obilico tako slastnih receptov kot je ta, ter da bi se kilce brez muk, kar same topile.

Recept je definitivno vredno poskusit.

Alenka pravi ...

Saj mogoče ti pa tudi ni tako zelo slabo:):):)Po moje kar lepo uživaš v takih in podobnih specijalitetah.Samo tisto na Č... ne smeš, pa tisto na Slad.....Ampak , ti si iz takega testa, da ti bo ratal in to mislim, da v milimeter natančno:):):)

barb pravi ...

Berem in se smejem... tudi jaz sem od oktobra na isti dieti, ki je bila zadnjih deset dni v decembru poslana nekam..hi, hi zdaj, zbiram moči za nov začetek. Morda mi bo tale recept pomagal. in še to, tudi jaz imam dva navihanca od dveh in štirih let. pa lep pozdravček!

BojaMoja pravi ...

Super!!! Hvala za recept - jaz obožujem sojo, moj pa ne preveč, zato je nimamo velikokrat na jedilniku.

Se pa priporočam za še kakšen slasten recept :)