nedelja, 14. marec 2010

Mafini za prste obliznit

Pred časom sem si v Lidlu kupila silikonske košarice za peko mafinov. Idealna stvar, vam rečem. Še vedno jih naložim v klasični model z dvanajstimi luknjami, ampak sprijemanja pa ni več. Jezilo me je namreč to, da so se kljub papirnatim košaricam mafini kdaj pa kdaj še vedno sprijeli, še posebej, če sem v maso dodala sadje. Da ne govorim o tem, kako neprijetno je, ko skupaj s papirčkom odluščiš še četrt slastnega mafina. Sicer sem, kadar sem bila pri volji, pekač namastila, na dno dala krogce iz peki papirja in vse skupaj posula še z moko, ampak to je že čisto preveč kompliciranja. Pa še vedno mi namesto 12 mafinov nastane masa za 18 mafinov, pojma nimam zakaj, ko pa sledim količinam iz receptov. Saj pojemo itak vse :) Prednost silikonskih košaric je, da po minutki pečene mafine stresem ven in jih takoj spet lahko napolnim s preostalo maso.

No, dovolj nakladanja, namen današnje objave je recept, ki mi je resnično všeč.

Osnovne količine za 18 mafinov (original je sicer za 12, ampak meni jih vedno nastane več):

250 g moke
80 g sladkorja (jaz uporabljam mletega)
1 vanilin sladkor
2 žlički pecilnega praška
0,5 žličke sode bikarbone
ščep soli
100 g - 200 g čokoladnih koščkov

2 jajci
90 g olja
2 dl mleka

Suhe sestavine dobro premešamo (pecilni prašek vedno presejem, ker je ponavadi v grudicah). V drugi posodi razžvrkljamo jajci, dodamo olje in mleko, dobro premešamo in zlijemo k suhim sestavinam. Premešamo in napolnimo modelčke do dobre polovice.
Mafine pečemo na srednjem nivoju 15 minut pri 180 stopinjah (jaz ventilator izklopim).
----------------------------------------------------

Sedaj pride na vrsto improvizacija in ustvarjanje po okusu. Rum in tekoče esence vedno dodajam k ostalim mokrim sestavinam, dodatke v prahu dam k suhim sestavinam.

Pri prvih mafinih, ki sem jih spekla Petru za dan mučenikov, sem tistih 250 g moke razdelila med lešnike, kokosovo moko in polnozrnato Farino (tretjinski deleži bodo kar v redu). Dodala sem še žličko cimeta, dve žlički grenkega kakava, uporabila pa sem 100 g nasekljane temne čokolade.


Pri drugih mafinih sem spet uporabila tretjinsko mešanico, izpustila pa sem temen kakav, da so bili enkrat za spremembo svetli. Dodala sem še merico ruma, nekaj rumove in vanilijeve esence, koščkom mlečne čokolade pa sem dodala še 100 g nasekljane bele čokolade (skupaj torej 200g).


Obe verziji sta za vseh deset prstov obliznit.

3 komentarji:

Suzy pravi ...

Njami. Še sreča, da sem na dieti, sicer bi si jih zdaj takoj provala spečt

Alenka pravi ...

Si mislim, če bi bilo prstov več , bi pa še bolj lizali!!Kar z ekrana je zadišalo!

Unknown pravi ...

Se mi žecedijo sline:)