torek, 1. januar 2013

Novoletna tortica

Pred nekaj dnevi so se mi pocedile sline, ko sem našla recept na blogu vila lila. Saj sem že kdaj prej spekla kaj podobnega, ampak človek kar pozabi ob obilici vsega dobrega v decembru.

Hladilnik moram spucat, da bo pripravljen na vitaminske zaobljube, zato sem se danes lotila peke. Odločila sem se za polovične količine, predvsem zato, ker nisem imela dovolj masla ;) Pa tudi višnje so tako lepo mežikale iz špajze, da sem jih enostavno morala naložiti gor.



Za biskvit potrebujemo:
125 g temne čokolade (65% kakava)
65 g masla
3 jajca
80 g sladkorja v prahu
vanilijev sladkor ali vanilijevo aromo

Za nadev potrebujemo:
sladko smetano
malo sladkorja v prahu
sadje po želji
kak dober liker

Čokolado in maslo stopimo nad vodno kopeljo. V skledi penasto vmešamo 1 jajce in dva rumenjaka s 40 g sladkorja in vanilijevim sladkorjem/esenco. V jajčno zmes vmešamo čokolado z maslom. Na koncu dodamo še sneg, ki smo ga stepli iz dveh beljakov in preostalim sladkorjem v prahu. Vlijemo v namaščen pekač (premer 18 cm) in pečemo okrog 30 minut na 180 stopinjah. Biskvitek med peko zelo naraste, pri meni je imel višino dobrih 8 cm, vendar ob ohlajanju upade.

Na biskvit sem naložila višnje iz kompota, ki sem jih prelila z dvema žlicama maraschina. Na vrh sem naložila stepeno smetano, ki sem ji dodala žlico mletega sladkorja in prav tako dve žlici maraschina.
Zanalašč sem jo nametala neenakomerno, da ne bo vedno vse po strogih merilih ;)

Medtem, ko se večina masti s sarmami, se mi letos sladkamo.
Slasten vstop v novo leto ;)




5 komentarjev:

Mojca pravi ...

ooooo njam!!!! joj ravno sem si zaobljubila, da letošnje leto shujšam ... tole res zgleda slastno. lp

Renata pravi ...

Gledam, pa gledam, kje je zdaj torbica? Grem še enkrat gledat naslov, šele takrat vidim, da piše tortica. Ah ja, bo treba po očala. Drugače pa lepa tortica.

moi pravi ...

Saj bi komentirala, pa moram obrisati sline z računalnika ;D
Njami dobro zgleda.

Andreja pravi ...

o slastno.

moi pravi ...

Neža, hvala za recept, danes sem jo KONČNO naredila in je NORO dobra!
:)