sobota, 14. september 2013

Črni gozdiček v skledi

Pred časom, ko smo bili povabljeni na piknik k prijateljem, sem razmišljala, kaj prinesti s sabo. Nekaj bi spekla, pa da bi bilo praktično za shraniti v hladilniku / hladilni torbi in bi bilo tudi na pikniku enostavno servirati. Tortica s smetanovim nadevom bi bila super, ker pa sem se tega spomnila šele zjutraj, brez sestavin v hladilniku in s časovnim limitom, ko smo morali biti ob štirih popoldne na cilju, sem se odločila, da vse skupaj zapakiram v plastično posodo. Ob osmih sem šla hitro v šoping po sestavine, spekla biskvit, ga še toplega razrezala, sestavila skupaj nadev in vse skupaj porinila kar v zmrzovalnik, da je bilo hitro ohlajeno. Totalno neklasična priprava sladice, vendar je delovalo, pa še zelo dobra je bila.

 

Danes sem ponovila vajo, s tem, da sem biskvit spekla že včeraj zvečer.

Torej recept je naslednji. Za biskvit potrebujemo:

- 5 jajc
- 20 dag sladkorja (jaz sem uporabila najtemnejšega muscovado)
- 20 dag moke
- dve žlički pecilnega
- limonino lupinico
- žlico temnega kakava v prahu
- 5 žlic vode
- 2 žlici olja

Rumenjake stepemo skupaj s sladkorjem, da lepo narastejo, dodamo vodo in olje. Moko skupaj s kakavom presejemo, dodamo pecilni in limonino lupinico in vmešamo k zmesi rumenjakov. Previdno vmešamo še stepeni sneg iz beljakov.

Pečemo 20-25 minut na 180 stopinjah.  Biskvit sem spekla v klasičnem okroglem modelu. Ohlajenega razrežemo na kocke velikosti 2×2 cm.

Za nadev potrebujemo:
- 0,5 l sladke smetane 
- mascarpone (jaz sem uporabila kar cel 500 g lonček, lahko pa ga daste tudi manj). 
- višnjev kompot

V stepeno smetano vmešamo mascarpone in odcejene višnje.

V plastično posodo ali v skledo (po želji) naložimo plast biskvitnih kock, jih navlažimo, nadevamo plast kreme z višnjami, pa spet plast biskvita, ki ga ponovno navlažimo in zaključimo s plastjo kreme. Pokrijemo in damo ohladit. Če se nam mudi, damo lahko za dobro uro v zamrzovalnik in odhitimo na piknik. 

Za navlažitev sem uporabila sladkorni sirup iz 3 dl vode in 100 g sladkorja, dodala pa sem še tri žlice ruma in 2 dl kompota.

Navedene količine so zadostovale za dve 2-litrski posodi od sladoleda oziroma za 12 oseb.

Dober tek!

2 komentarja:

Renata pravi ...

To se pa dobro bere.Njami...

Simona pravi ...

Zgleda slastno ...