sreda, 6. februar 2013

Koliko se cenimo?

Danes je en tak zanimiv dan. Kdo bi si mislil, da se bo kratko dopisovanje z eno od potencialnih strank razvilo v takšen vihar.

Ko me nekdo vpraša za ceno mojih izdelkov in mu jo tudi povem (v bistvu napišem), se dostikrat zgodi, da nazaj ne dobim nobenega odgovora. Takrat predvidevam, da je bila postavljena cena previsoka in je oseba na drugi strani od šoka onemela. Danes sem dobila odgovor, ki me je prizadel, čeprav se trudim, da bi pridobila in ohranila debelo kožo. Odločila sem se, da svoje občutke zapišem in objavim na svoji FB strani.

Besedilo je šlo takole:
_________________________________________________________________________________

Hm, saj morda mi bo za napisano žal, ampak moram spravit iz sebe.

Zavedam se, da nas je na svetu veliko, veliko z različnimi okusi in dojemanjem stvari okoli nas. Vseeno pa zaboli, ko izdelke, v katere vložim maksimum svoje energije in je vsak kos nakita takšen, da ga težko dam iz rok, ker bi ga najraje imela sama, primerjajo s cenami kitajske robe v trgovskih centrih.

Tudi če izdelam tri podobne kose, to ni serijska proizvodnja, izdelam pa jih na željo naročnic, katerim je bil všeč enak kos nakita.

Zavedam se tudi, da bi, če bi ceno spustila, prodala kakšen kos več, ampak v tem ni bistvo ustvarjanja. Kljub vsemu želim, da se v mojem nakitu vidi, da v delu uživam in da ga ne izdelujem kar tako, z levo roko.

Hvala vsem, ki me razumete in cenite moje delo, ostali pa ... ponudbe je ogromno, konec koncev je tudi nakit iz Muellerja lep, je pa drugačen. Izbere pač vsak posameznik.

Tako, zdaj pa pritisnem enter, čeprav bi del mene tole raje zbrisal ;)
_________________________________________________________________________________


Pričakovala sem, da se bo oglasilo nekaj prijateljic soustvarjalk s kakšno besedo tolažbe. In ste tudi se. HVALA vsaki posebej. Ampak odziv vseh ostalih me je presenetil v tolikšni meri, da sem komaj dojemala. Res, toliko pozitivnih besed, izrazov podpore, razumevanja ... ni da ni! 

Nikakor ni bil namen moje objave reklama moje strani, ampak na koncu se je izkazalo, da je bila to najbolj odzivna objava v moji karieri internetnega čveka. Tega ne more preseči nobena nagradna igra in obljube, kaj bo, če bodo uporabniki sledili navodilom, kaj naj storijo. 

Prav zaradi tega sem navdušena nad tem, v kolikšni meri ljudje prepoznajo in cenijo iskrenost. Danes je to skoraj redkost. 

Vedno znova se mi potrjuje to, da moram slediti sama sebi, svojim občutkom, biti to, kar sem in na koncu se mi bo to obrestovalo. Pa tudi, če to pomeni, da včasih naredim kakšen, na prvi pogled nepotreben ovinek.

Vem, da sem nepoboljšljiva internetna čveka, da dostikrat napišem preveč, da bi bilo morda bolje, da kakšno stvar in fotografijo obdržim zase, ampak enostavno ne gre. Takšna sem. In se cenim. 

HVALA za vaš čas, ki ga preživljate z mano ... tako ali drugače ;)

8 komentarjev:

Kristina pravi ...

Te popolnoma podpiram pri vztrajanju in pri tem, da občutke zapišeš. Sama sem trenutno ubrala pot, ko absolutno ničesar ne prodajam, da če že kaj naredim, naredim za dušo in v miru. Še predobro poznam situacijo, ki jo opisuješ - ure vloženega dela, trud za odličnost, nekdo bo pa to spljuval v trenutku. Konec koncev to največ pove o njem in ne o tvojem krasnem in unikatnem delu.

Mojca pravi ...

Uf ja tale občutek poznam ... najhuje je, ko se oseba res 100% zanima, ko pa poveš ceno pa kar naekrat izgine ... pa vsaj odgovor bi bil fer! no pa, saj veš, važno je, da ti uživaš in da se CENIŠ, kaj drugi mislijo je itak posredna stvar. strumno naprej, mi smo s tabo ;) LP

Suzy pravi ...

Sem brala že na FB strani, pa nisem komentirala. Se totalno strinjam s tabo. Nihče nikogar ne sili, da to kupi. Ampak očitno je bilo dotični osebi všeč, sicer ne bi sploh spraševala za ceno. Drži se in vztrajaj na svoji poti.

Helena pravi ...

Neža, vse kar si napisala drži in te razumem. Ceni svojo enkratnost in uživaj v svojem delu. Ceni ga, ker je res nekaj posebnega!

Goga pravi ...

Neža, prebrala in všečkala sem napisano na Fb-ju. Popolnoma se strinjam in tudi doživljam nemalokrat isto kakor ti, ko prinesem svoje izdelke med potencialne interesente.Sama izdelujem le še voščilnice, a je tudi tu podobno, ko povem ceno marsikdo pravi, da so predrage. O.K. jim pravim v trafiki, na pošti itd jih lahko dobiš po par centov. Taki ljudje z tako ozkim razmišlanjem in z nespoštovanjem ročno izdelanih unikatnih izdelkov naših niso vredni in sama niti ne želim, da bi bili naši kupci. Ponudba je velika in to po različnih vsem dostopnih cenah, pa naj sebi in svojemu žepu kupijo primeren izdelek.
Tvoj izdelki so čudoviti in vredni vsakega centa, ostani si zvesta.

iris-irena pravi ...

vse kar si napisala, še kako drži in prav je, da si glasno povedala.
ljudje vse premalo cenijo unikatna ročna dela - morda celo iz ljubosumja, da nekdo zna nekaj narediti, kar mu je sicer všeč, iz same nevoščjivosti pa ne bo kupil, da bi s tem podprl domače izdelke, pač pa bo zavil v prvo kitajsko trgovino in tam pustil denar za kič, ki ga je na tone.
veliko različnih ljudji je na svetu in vsak ima pravico imeti svoj okus, naj znajo pa tudi ceniti tistega, ki je eno "stopničko nad
njim ", pa ne mislim, da je nekaj več, mislim v smislu, da zna narediti nekaj, kjer pusti svoje znanje, svojo idejo in svojo dušo. delajmo še naprej, važno je, da se znamo same ceniti in da nas cenijo tisti, ki cenijo unikatnost. tvoji izdelki so unikatni, krasni in si zaslužijo vso pohvalo, zato morajo imeti tudi ceno, ki jim pritiče. še naprej lepo ustvarjaj!
lp

Vladuška pravi ...

Na žalost je tako, da naše izdelke nekateri še vedno primerjajo z kitajsko in ostalo robo. Vendar tisti, ki to počnejo, niti ne cenijo našega dela kot tudi izdelka ne in si ga pravzaprav ne zaslužijo. Kajti tisti, ki se tega zavedajo, so pripravljeni tudi plačati. Se popolnoma strinjam s teboj in verjetno bomo še marsikdaj morale požreti kakšno takšno grenko. Na žalost :( Jaz včasih takim kar rečem, da bi problema, če niso zadovoljni z mojo ceno jim bom pa zaračunala uro, ki jo meni zaračuna avtomehanik in ko potem moje ure preračunam po tej tarifi, me takšni ljudje začudeno gledajo in nič več ne rečejo. Mogoče pa se jim le posveti ena žarnica nekje, enkrat :)

mateJA pravi ...

Ne javljam se velikokrat, vendar spremljam tvoje delo Neža in tudi delo ostalih ustvarjalk. Enkratna in posebna si, profesionalna in kakovostno izdeluješ svoje dragocenosti. Ceni se! Tisti, ki poznamo trud (in tudi material ter pripomočke za ustvarjanje, ki imajo tudi svojo ceno), ki je vložen v unikatnost lahko razumemo. Ostali pa naj svoj denar in čas zapravljajo drugje.